Ουκρανία – Γιατί η πρόβλεψη της φετινής νίκης της ήταν δύσκολη

Αρκετοί αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να μην προέβλεψε σωστά σχεδόν κανείς την φετινή νικήτρια χώρα, ούτε όσοι ασχολούμαστε πολύ ενεργά με τον Eurovision Song Contest μέσω των blogs/sites μας ούτε τα γραφεία στοιχημάτων σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ακόμη και εγώ με 100% επιτυχείς προβλέψεις στον Τελικό μέχρι και χτες, έδωσα ως 1η την Αυστραλία και ως 2η την Ουκρανία στα προγνωστικά μου, γιατί δεν πίστεψα ποτέ ότι η Ουκρανία θα έβγαινε 1η είτε στις επιτροπές είτε στην τηλεψηφοφορία (και όντως έτσι έγινε, βγήκε 2η στις επιτροπές και 2η στην τηλεψηφοφορία). Η αλήθεια είναι ότι το νέο σύστημα ψηφοφορίας άλλαξε τα δεδομένα. Από το 2009 μέχρι και το 2015, δεν είχε κερδίσει ποτέ χώρα που να μην είχε βγει 1η στις επιτροπές ή 1η στην τηλεψηφοφορία ή 1η και στις επιτροπές και στην τηλεψηφοφορία.

Η νικήτρια Σουηδία το 2015 βγήκε 1η και στις επιτροπές και στον συμψηφισμό των επιτροπών και της τηλεψηφοφορίας (δεν κέρδισε την τηλεψηφοφορία μόνο).
Η νικήτρια Αυστρία το 2014 βγήκε 1η και στις επιτροπές και στην τηλεψηφοφορία και στον συμψηφισμό επιτροπών και τηλεψηφοφορίας.
Η νικήτρια Δανία το 2013 βγήκε 1η και στις επιτροπές και στην τηλεψηφοφορία και στον συμψηφισμό επιτροπών και τηλεψηφοφορίας.
Η νικήτρια Σουηδία το 2012 βγήκε 1η και στις επιτροπές και στην τηλεψηφοφορία και στον συμψηφισμό επιτροπών και τηλεψηφοφορίας.
Το νικητήριο Αζέρμπαϊτζαν το 2011 βγήκε 1ο και στην τηλεψηφοφορία και στον συμψηφισμό επιτροπών και τηλεψηφοφορίας (δεν κέρδισε τις επιτροπές μόνο).
Η νικήτρια Γερμανία το 2010 βγήκε 1η και στις επιτροπές και στην τηλεψηφοφορία και στον συμψηφισμό επιτροπών και τηλεψηφοφορίας.
Η νικήτρια Νορβηγία το 2009 βγήκε 1η και στις επιτροπές και στην τηλεψηφοφορία και στον συμψηφισμό επιτροπών και τηλεψηφοφορίας.

Φέτος, με την αλλαγή του συστήματος της ψηφοφορίας, συνέβη το εξής παράδοξο. 1η στις ψήφους των επιτροπών ήταν η Αυστραλία, 1η στις ψήφους της τηλεψηφοφορίας ήταν η Ρωσία, αλλά κέρδισε η… Ουκρανία, που ήταν 2η στις επιτροπές και 2η στην τηλεψηφοφορία. Μάλιστα σε κάποια Eurovision sites, έχει δημοσιευτεί ένα άρθρο, όπου αναφέρεται ότι αν εξακολουθούσε και φέτος να ισχύει το σύστημα ψηφοφορίας που ίσχυε μέχρι και πέρσι, η φετινή νικήτρια χώρα θα ήταν η Αυστραλία με 320 βαθμούς και 2η η Ουκρανία με 279 βαθμούς. Τουλάχιστον τώρα ξέρω πώς λειτουργεί το νέο σύστημα και είμαι προετοιμασμένος για του χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση, η Ουκρανία κέρδισε φέτος, παρόλο που βγήκε 2η και στις επιτροπές και στην τηλεψηφοφορία και μας περιμένει του χρόνου εκεί. Αυτό που θα έπρεπε να απασχολεί εμάς τους Έλληνες είναι η επόμενη συμμετοχή μας. Λέτε να ξανασηκώσουμε την κούπα στην Ουκρανία όπως συνέβη το 2005; Οι Δανοί το πέτυχαν το 2013, ξανακέρδισαν στην Σουηδία όπως είχαν κερδίσει στη Σουηδία το 2000, γιατί όχι και εμείς; Υπάρχουν ορισμένοι εξαιρετικά ταλαντούχοι Έλληνες συνθέτες που είναι αρκετά γνωστοί στο εξωτερικό αλλά όχι τόσο γνωστοί στην Ελλάδα. Το ίδιο και στιχουργοί και ερμηνευτές. Δεν χρειαζόμαστε απαραίτητα τους ίδιους και τους ίδιους που προτείνονται από εταιρείες. Υπάρχουν και οι ανεξάρτητοι καλλιτέχνες, που αρκετές φορές είναι πολύ καλύτεροι από όσους ανήκουν σε εταιρείες. Από Ελληνικά ταλέντα πάμε καλά. Αυτό που μας λείπει είναι ένας αξιοκρατικός ανοιχτός Εθνικός Τελικός (όπως κάνουν οι πολύ επιτυχημένες χώρες, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, κλπ), όπου θα μπορεί ο κάθε καλλιτέχνης, ανεξάρτητος ή μη, να στείλει το τραγούδι του και ο κόσμος σε συνδυασμό με μια επαγγελματική κριτική επιτροπή να επιλέξει το κατάλληλο τραγούδι. Θα φερθούμε όμως τόσο έξυπνα του χρόνου; Επίσης, οποιαδήποτε συμβουλή θα μπορούσα να δώσω λόγω της μεγάλης εμπειρίας μου (μπορώ αμέσως να διακρίνω αν ένα τραγούδι πάει για πρωτιά ή όχι), πολύ ευχαρίστως και αφιλοκερδώς να τη δώσω σε όποιον τη ζητήσει.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s