Σχολιασμός της σειράς εμφάνισης των χωρών στον 1ο και στον 2ο Ημιτελικό του Eurovision Song Contest 2017

Στο προηγούμενο post μου έδωσα τη σειρά με την οποία θα εμφανιστούν οι χώρες στους 2 Ημιτελικούς του Eurovision Song Contest 2017. Πάμε τώρα στο σχολιασμό. Αρκετοί πιστεύουν ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία η σειρά εμφάνισης μιας χώρας, μιας και όποια χώρα είναι να προκριθεί, θα προκριθεί. Και εν μέρει έχουν δίκιο. Λέω εν μέρει, γιατί η ιστορία του διαγωνισμού μάς έχει διδάξει ότι παίζει κάποιο ρόλο σε ποια θέση εμφανίζεσαι αλλά και ποια χώρα εμφανίζεται ακριβώς πριν και ακριβώς μετά από εσένα.

Semi-Final 1

Τον 1ο Ημιτελικό ανοίγει η Σουηδία. Πολύ καλή επιλογή για το άνοιγμα του φετινού διαγωνισμού, μιας και -αν παραμείνει η χορογραφία του Σουηδικού Τελικού- ο Σουηδός ερμηνευτής θα εμφανιστεί από το backstage, κάτι που βρίσκω έξυπνο και πρωτότυπο. Η Γεωργία μεταξύ Σουηδίας και Αυστραλίας με προβληματίζει λίγο, στένεψαν πάρα πολύ τα περιθώρια πρόκρισης για την Γεωργία αν και δεν έχουν εξαλειφθεί. Το Βέλγιο μεταξύ Αλβανίας και Μαυροβουνίου θα κάνει περίπατο, ενώ πολύ καλή θέση έχει και το Αζερμπαϊτζάν το οποίο όπως και το Βέλγιο φαίνεται ότι θα περάσει άνετα. Για την Πορτογαλία δεν έχω να πω κάτι, μιας και θέλω να δω τη γενική πρόβα του Μαΐου πρώτα. Άσχετα από την σειρά εμφάνισης που επέλεξαν οι παραγωγοί, θα ήθελα να κάνω και ένα σχόλιο για τις χώρες που εμφανίζονται στο πρώτο μισό του 1ου Ημιτελικού. Παρατηρώ ότι η κλήρωση που έγινε τον Ιανουάριο -ελάχιστα τραγούδια είχαν γνωστοποιηθεί μέχρι την κλήρωση- έβαλε σχεδόν όλα τα μετέπειτα μεγάλα φαβορί για νίκη στον Μεγάλο Τελικό να εμφανιστούν στο πρώτο μισό και συγκεκριμένα στις θέσεις 1-9!

Στο δεύτερο μισό του 1ου Ημιτελικού βρίσκουμε την Ελλάδα, η οποία θα παίξει ακριβώς πριν από την Πολωνία, η οποία Πολωνία αναμένεται να προκριθεί σχετικά άνετα. Το Ελληνικό τραγούδι δεν έχει κάτι το ωραίο φέτος ενώ οι συνεχείς αλλαγές που γίνονταν στο κομμάτι θεωρώ ότι το έβλαψαν ακόμη πιο πολύ παρά το ωφέλησαν, κρίνοντας και από τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων. Ακόμη κι αν προκριθεί η Ελλάδα (θα πρέπει πρώτα να δω τη γενική πρόβα του Μαΐου για να έχω ολοκληρωμένη εικόνα), εκτιμώ ότι θα έχουμε επανάληψη του 2014 με την Ελλάδα στη δεξιά πλευρά του βαθμολογικού πίνακα. Για την Κύπρο θα μπορούσα να πω ότι είναι σε αρκετά πιο ευνοική θέση μεταξύ Τσεχίας και Αρμενίας αλλά δεν έχω ακούσει live τον Κύπριο ερμηνευτή, ενώ και στην εκπομπή για την επιλογή του Ελληνικού τραγουδιού τραγούδησε playback αν θυμάμαι καλά. Πολύ πιθανόν η Κύπρος να έχει την Αρμενική διασπορά με το μέρος της στην τηλεψηφοφορία λόγω της Αρμενικής καταγωγής του ερμηνευτή, αλλά ας περιμένουμε και τη γενική πρόβα του Μαΐου. Η Λετονία από την 18η θέση μάλλον θα πρέπει να χαμογελάει, μιας και οι χώρες που εμφανίζονται στις δύο τελευταίες θέσεις των Ημιτελικών σχεδόν πάντα προκρίνονται και οι δύο.

Semi-Final 2

Τον 2ο Ημιτελικό ανοίγει η Σερβία. Μια δυνατή συμμετοχή, όπως και η Σουηδία που ανοίγει τον 1ο Ημιτελικό. Βλέπω στην 3η θέση εμφάνισης την Ρωσία, το οποίο πολύ πιθανόν να σημαίνει ότι τελικά η Ρωσία θα συμμετάσχει κανονικά φέτος μετά το σοβαρό θέμα που προέκυψε. Αυτό που δεν γνωρίζω ακόμα είναι αν θα συμμετάσχει με την ίδια ερμηνεύτρια ή αν θα στείλει άλλη/άλλον. Εν αναμονή των εξελίξεων και των επίσημων ανακοινώσεων από την διοργανώτρια Ουκρανία και την EBU. Τα πράγματα για τη Μάλτα μεταξύ ΠΓΔΜ και Ρουμανίας θα είναι αρκετά δύσκολα, ενώ Δανία και Ιρλανδία που εμφανίζονται τελευταίες στο πρώτο μισό φαίνεται να ευνοούνται.

Στο δεύτερο μισό του 2ου Ημιτελικού, βλέπω τη Νορβηγία, την Ελβετία, την Λευκορωσία και την Βουλγαρία να είναι μαζεμένες όλες μαζί στις θέσεις 13-16, Η Λευκορωσία από τη θέση 15 και η Βουλγαρία από τη θέση 16 εκτιμώ ότι ευνοούνται, ενώ δεν μπορώ να πω το ίδιο και για Νορβηγία και Ελβετία που εμφανίζονται πιο νωρίς. O Βούλγαρος εκπρόσωπος πολύ πιθανόν να έχει και την Ρωσική διασπορά με το μέρος του, λόγω του ότι γεννήθηκε στη Μόσχα, κάτι που αν γίνει, πιθανόν να τον βοηθήσει στο να προκριθεί, μιας και τόσο το τραγούδι όσο και η ερμηνεία του δεν παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον (εν αναμονή βέβαια και εδώ της γενικής πρόβας, δεν τον έχουμε ακούσει/δει live). Τον 2ο Ημιτελικό κλείνουν η Εσθονία και το Ισραήλ, οι οποίες εμφανίζονται στις θέσεις 18 και 19, δύο θέσεις από τις οποίες σχεδόν πάντα προκρίνονται οι χώρες που εμφανίζονται εκεί.

Και για τους 2 Ημιτελικούς, αυτό που παρατηρώ είναι ότι οι παραγωγοί έβαλαν 2 πολύ δυνατά τραγούδια-φαβορί για νίκη (Σουηδία και Σερβία) να ανοίξουν το 1ο μέρος του 1ου και του 2ου Ημιτελικού, ενώ έβαλαν 2 πολύ αδύναμα τραγούδια (Ελλάδα, Σαν Μαρίνο) να ανοίξουν το 2ο μέρος του 1ου και του 2ου Ημιτελικού.

Όπως είπα και στην αρχή του post μου, η σειρά εμφάνισης παίζει κάποιο ρόλο, καθώς επίσης και το ποια χώρα εμφανίζεται πριν και μετά από εσένα. Ωστόσο, αυτό που πραγματικά μετράει είναι το τραγούδι, η ερμηνεία και η σκηνική παρουσία (πέρα από τη διασπορά που μπορεί να ευνοήσει κάποιες χώρες ως ένα σημείο). Ανυπομονώ να δω τις γενικές πρόβες και να οριστικοποιήσω τα προγνωστικά μου.

Να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλες τις χώρες.

Advertisements