Σχολιασμός της ανανεωμένης σειράς εμφάνισης των χωρών στον 1ο και στον 2ο Ημιτελικό του Eurovision Song Contest 2017

Στο προηγούμενο post μου έδωσα την ανανεωμένη σειρά εμφάνισης των χωρών στους 2 Ημιτελικούς του Eurovision Song Contest 2017. Όπως έχω ξαναπεί, η ιστορία του διαγωνισμού μάς έχει διδάξει ότι παίζει ρόλο σε ποια θέση εμφανίζεσαι αλλά και ποια χώρα εμφανίζεται ακριβώς πριν και ακριβώς μετά από εσένα.

Semi-Final 1

Σε αντίθεση με τον 2ο Ημιτελικό, η σειρά για τον 1ο Ημιτελικό παραμένει ακριβώς η ίδια. Σε προηγούμενο post μου όπου σχολίαζα τη σειρά εμφάνισης όταν ήταν και η Ρωσία μέσα στον διαγωνισμό, έγραψα τα παρακάτω:

Τον 1ο Ημιτελικό ανοίγει η Σουηδία. Πολύ καλή επιλογή για το άνοιγμα του φετινού διαγωνισμού, μιας και -αν παραμείνει η χορογραφία του Σουηδικού Τελικού- ο Σουηδός ερμηνευτής θα εμφανιστεί από το backstage, κάτι που βρίσκω έξυπνο και πρωτότυπο. Η Γεωργία μεταξύ Σουηδίας και Αυστραλίας με προβληματίζει λίγο, στένεψαν πάρα πολύ τα περιθώρια πρόκρισης για την Γεωργία αν και δεν έχουν εξαλειφθεί. Το Βέλγιο μεταξύ Αλβανίας και Μαυροβουνίου θα κάνει περίπατο, ενώ πολύ καλή θέση έχει και το Αζερμπαϊτζάν το οποίο όπως και το Βέλγιο φαίνεται ότι θα περάσει άνετα. Για την Πορτογαλία δεν έχω να πω κάτι, μιας και θέλω να δω τη γενική πρόβα του Μαΐου πρώτα. Άσχετα από την σειρά εμφάνισης που επέλεξαν οι παραγωγοί, θα ήθελα να κάνω και ένα σχόλιο για τις χώρες που εμφανίζονται στο πρώτο μισό του 1ου Ημιτελικού. Παρατηρώ ότι η κλήρωση που έγινε τον Ιανουάριο -ελάχιστα τραγούδια είχαν γνωστοποιηθεί μέχρι την κλήρωση- έβαλε σχεδόν όλα τα μετέπειτα μεγάλα φαβορί για νίκη στον Μεγάλο Τελικό να εμφανιστούν στο πρώτο μισό και συγκεκριμένα στις θέσεις 1-9!

Στο δεύτερο μισό του 1ου Ημιτελικού βρίσκουμε την Ελλάδα, η οποία θα παίξει ακριβώς πριν από την Πολωνία, η οποία Πολωνία αναμένεται να προκριθεί σχετικά άνετα. Το Ελληνικό τραγούδι δεν έχει κάτι το ωραίο φέτος ενώ οι συνεχείς αλλαγές που γίνονταν στο κομμάτι θεωρώ ότι το έβλαψαν ακόμη πιο πολύ παρά το ωφέλησαν, κρίνοντας και από τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων. Ακόμη κι αν προκριθεί η Ελλάδα (θα πρέπει πρώτα να δω τη γενική πρόβα του Μαΐου για να έχω ολοκληρωμένη εικόνα), εκτιμώ ότι θα έχουμε επανάληψη του 2014 με την Ελλάδα στη δεξιά πλευρά του βαθμολογικού πίνακα. Για την Κύπρο θα μπορούσα να πω ότι είναι σε αρκετά πιο ευνοική θέση μεταξύ Τσεχίας και Αρμενίας αλλά δεν έχω ακούσει live τον Κύπριο ερμηνευτή, ενώ και στην εκπομπή για την επιλογή του Ελληνικού τραγουδιού τραγούδησε playback αν θυμάμαι καλά. Πολύ πιθανόν η Κύπρος να έχει την Αρμενική διασπορά με το μέρος της στην τηλεψηφοφορία λόγω της Αρμενικής καταγωγής του ερμηνευτή, αλλά ας περιμένουμε και τη γενική πρόβα του Μαΐου. Η Λετονία από την 18η θέση μάλλον θα πρέπει να χαμογελάει, μιας και οι χώρες που εμφανίζονται στις δύο τελευταίες θέσεις των Ημιτελικών σχεδόν πάντα προκρίνονται και οι δύο.

Semi-Final 2

Πάμε τώρα στον 2ο Ημιτελικό, όπου έχουν αλλάξει πολύ τα δεδομένα. Τον 2ο Ημιτελικό ανοίγει η Σερβία. Μια δυνατή συμμετοχή, φαβορί προς το παρόν για νίκη (περιμένουμε τις γενικές πρόβες, μιας και κάτι μου λέει πως θα βγει από τα φαβορί). Η Αυστρία στην 2η θέση μεταξύ Σερβίας και ΠΓΔΜ δεν έχει και πολλά περιθώρια πρόκρισης, το πιο πιθανό είναι να παραμείνει στον Ημιτελικό. Σκούρα θα τα βρει και η Μάλτα μεταξύ ΠΓΔΜ και Ρουμανίας, ενώ δύσκολη έως απίθανη θα είναι και η πρόκριση της Ολλανδίας μεταξύ Ρουμανίας και Ουγγαρίας. Η Δανία, ένα από τα φαβορί για νίκη θα κάνει περίπατο και θα προκριθεί άνετα, ενώ η Ιρλανδία που εμφανίζεται τελευταία στο πρώτο μισό φαίνεται να ευνοείται, αν και το να προκριθεί θα είναι δύσκολη υπόθεση λόγω τραγουδιού.

Το δεύτερο μισό του 2ου Ημιτελικού ανοίγει το Σαν Μαρίνο, του οποίου η πρόκριση είναι απίθανη, όπως απίθανη είναι και η πρόκριση της Κροατίας που ακολουθεί, ενώ η Νορβηγία, η Ελβετία, η Λευκορωσία και το φαβορί για νίκη Βουλγαρία αναμένεται να προκριθούν. Αν και η Λευκορωσία από τη θέση 14 και η Βουλγαρία από τη θέση 15 εκτιμώ ότι ευνοούνται περισσότερο από ό,τι η Νορβηγία και η Ελβετία που εμφανίζονται πιο νωρίς. Η Λιθουανία, που εμφανίζεται αμέσως μετά το φαβορί Βουλγαρία, δεν θα έχει απολύτως καμιά ελπίδα πρόκρισης, ενώ η Εσθονία και το Ισραήλ που κλείνουν τον 2ο Ημιτελικό ευνονούνται πολύ και η πρόκριση είναι σχεδόν βέβαιη.

Όπως έχω ξαναπεί, αυτό που παρατηρώ είναι ότι οι παραγωγοί έβαλαν 2 πολύ δυνατά τραγούδια-φαβορί για νίκη (Σουηδία και Σερβία) να ανοίξουν το 1ο μέρος του 1ου και του 2ου Ημιτελικού, ενώ έβαλαν 2 πολύ αδύναμα τραγούδια (Ελλάδα, Σαν Μαρίνο) να ανοίξουν το 2ο μέρος του 1ου και του 2ου Ημιτελικού.

Εν αναμονή των γενικών προβών τις πρώτες μέρες του Μαΐου, όποτε και θα δώσω τα οριστικά προγνωστικά μου.

Να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλες τις χώρες.

Advertisements