Ανάλυση των φαβορί του Τελικού του Eurovision Song Contest 2017

Σε λιγότερο από 24 ώρες ξεκινά ο Τελικός του Eurovision Song Contest 2017 και οι χώρες που διεκδικούν φέτος την πρωτιά έχουν πλέον ξεκαθαρίσει στο 100%. Μετά την ολοκλήρωση των 2 Ημιτελικών και του jury show του Τελικού πριν από μόλις μερικά λεπτά, υπάρχει πλέον ξεκάθαρη εικόνα για το τί να περιμένουμε το βράδυ του Σαββάτου, ξημερώματα Κυριακής. Φέτος τα απόλυτα φαβορί για τη νίκη είναι οι παρακάτω χώρες (τις χώρες τις δίνω με βάση την σειρά εμφάνισής τους στον Τελικό και δεν έχει να κάνει απαραίτητα με την τελική κατάταξη που εκτιμώ ότι θα έχουν).

Ιταλία

Φαβορί και φέτος η Ιταλία, η οποία έχει ως selling point τον gorilla. Πολύς ντόρος εδώ και μήνες για το Ιταλικό τραγούδι, εκατομμύρια views στο YouTube και άλλα πολλά. Ωστόσο, παρόλο που έχει πολύ καλή θέση εμφάνισης (εμφανίζεται στη θέση 9), υπάρχουν κάποια προβληματάκια εδώ για την Ιταλία. Η Μολδαβία που προηγείται στη θέση 7 και ανήκει στην ίδια μουσική κατηγορία θα αφαιρέσει αρκετούς πόντους από την Ιταλία, ενώ η Ιταλία ευρισκόμενη μεταξύ Ουγγαρίας και Δανίας, θα χάσει πολύ έδαφος στις κριτικές επιτροπές. Σε κάθε περίπτωση, η Ιταλία παραμένει φαβορί, παρόλο που αναμένεται να μην βγει πρώτη ούτε στην τηλεψηφοφορία ούτε προφανώς στις κριτικές επιτροπές, κάτι που δεν είναι καθόλου κακό (πέρσι κέρδισε η Ουκρανία που βγήκε 2η και στις επιτροπές και στην τηλεψηφοφορία).

Πορτογαλία

Προσωπικά, την Πορτογαλία την θεωρώ ως ένα πιθανό dark horse και όχι φαβορί, που θα μπορούσε όμως να κάνει την «μεγάλη ζημιά» παίρνοντας την πρωτιά και αφήνοντας πολλούς με το στόμα ανοιχτό. Ωστόσο, εν έτει 2017, το να κερδίσει ένα τραγούδι που θυμίζει 1950 είναι κατά την άποψή μου σχεδόν απίθανο, θα πήγαινε τον διαγωνισμό πολλές δεκαετίες πίσω και γενικότερα θα δημιουργούσε μία ανακολουθία στην ιστορική διαδρομή του διαγωνισμού. Σαν άκουσμα θεωρώ πολύ δύσκολο το να κερδίσει, αλλά και σε όσους άλλους μη-fans το έβαλα να το ακούσουν αντέδρασαν αρνητικά. Είναι γνωστό ότι σαρώνει στο YouTube αλλά και σε άλλες πλατφόρμες που προσφέρουν downloads, αλλά μου φαντάζει απίθανη μια νίκη ενός τραγουδιού που θα ταίριαζε πολύ καλύτερα (και πιθανόν να κέρδιζε κι όλας) στην περίοδο 1956-1966.

Βέλγιο

Το Βέλγιο είναι το επόμενο φαβορί, το οποίο μας έχει «ταλαιπωρήσει» πολύ. Το Βέλγιο φέτος ήταν ένα από τα απόλυτα φαβορί μέχρι την έναρξη των γενικών προβών του Μαΐου (λόγω εκπληκτικού τραγουδιού το οποίο όμως το είχαμε ακούσει μόνο στο playback), αλλά μετά τις γενικές live πρόβες του Μαΐου έφυγε από τα φαβορί (λόγω απίστευτα κακής live ερμηνείας), αλλά μετά το τέλος των 2 Ημιτελικών ξαναέγινε φαβορί για νίκη (λόγω εκπληκτικού τραγουδιού προφανώς, αλλά και λόγω του ότι η ερμηνεία άρχισε να στρώνει). Θα καταφέρει όμως η κεντρική ερμηνεύτρια στον αυριανό Τελικό να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του εκπληκτικού τραγουδιού της ή θα εμφανιστεί πάλι όπως εμφανίστηκε στις γενικές πρόβες και θα χάσει το βραβείο; Πάντως στο jury show απόψε τα πήγε πολύ καλά.

Σουηδία

Επόμενη διεκδικήτρια του φετινού βραβείου είναι η περσινή διοργανώτρια Σουηδία. Η Σουηδία διεκδικεί και φέτος την πρωτιά κυρίως για 2 λόγους. Είναι η μοναδική χώρα που μέσα στα τελευταία 6 χρόνια έχει βγει 1η δύο φορές και 3η άλλες δύο φορές. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι Σουηδοί ξέρουν πάρα πολύ καλά το πώς να επιλέξουν τραγούδι. Δείχνουν απίστευτο σεβασμό προς τον διαγωνισμό και για αυτή την αφοσίωσή τους ανταμοίβονται πλουσιοπάροχα κάθε χρόνο. Όταν κάθε χρόνο, μια μικρή χώρα των μόλις 9 εκατομμυρίων όπως είναι η Σουηδία, διοργανώνει ανοιχτό διαγωνισμό σε στάδια με την συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών αλλά και διεθνών κριτικών επιτροπών, είναι λογικό κάθε χρόνο να παίζει ως φαβορί. Οι Σουηδοί περνάνε όλους τους καλλιτέχνες από Εθνικό Τελικό με live ερμηνεία για να είναι απόλυτα βέβαιοι για αυτό που στέλνουν.

Βουλγαρία

Πέμπτο φαβορί η Βουλγαρία, με την οποία δεν θα ασχολούμασταν αν συμμετείχε φέτος η Ρωσία. Η Βουλγαρία είναι πάρα πολύ τυχερή φέτος. Σε μια χρονιά όπου απουσιάζει η Ρωσία, στέλνει έναν Ρωσικής καταγωγής ερμηνευτή που τυγχάνει ευρείας αποδοχής από το ανατολικό μπλοκ. Θα πέσουν βροχή τα 10άρια και τα 12άρια από το ανατολικό μπλοκ χωρών, αλλά νομίζω και από τα Βαλκάνια. Το τραγούδι μπορεί να μην είναι αυτό που λέμε instant hit, χρειάζεται αρκετές φορές να το ακούσεις για να σου μείνει, ωστόσο είναι η καλύτερη μπαλάντα από όσες έχουν μείνει στον Τελικό. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι θα εμφανιστεί στην εκπληκτική 25η θέση (που σημαίνει πολύ μακρυά από την Ιταλία και την Πορτογαλία), είναι πιο κοντά στο Βραβείο από κάθε άλλη χρονιά.

Να υπενθυμίσω ότι από αύριο το πρωί μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά την εξέλιξη των Οριστικών Προγνωστικών μου για τον Eurovision Song Contest 2017 επισκεπτόμενοι την σελίδα 2017 PREDICTIONS. Αύριο το πρωί θα βγουν όλες οι χώρες από τον Πίνακα των Προγνωστικών μου και θα αρχίσουν να εμφανίζονται ξανά μία-μία από κάτω προς τα πάνω, δηλαδή από την θέση 26 (τη χώρα που εκτιμώ ότι θα τερματίσει τελευταία) έως την θέση 1 (τη χώρα που εκτιμώ ότι θα κερδίσει). Σημειώστε ότι για να βλέπετε τις νέες χώρες που θα προστίθενται κάθε φορά, θα πρέπει να ανανεώνετε την σελίδα στον browser σας.

Advertisements