Γιατί η Ελλάδα τερμάτισε σε μια από τις τελευταίες θέσεις στον Τελικό και γιατί προκρίθηκε από την τελευταία θέση του 1ου Ημιτελικού

Κλείνοντας τον σχολιασμό για τον φετινό Eurovision Song Contest, ας πάμε και στην φετινή Ελληνική συμμετοχή. Όπως έγραψα και στο πρώτο μου post για την φετινή Ελληνική συμμετοχή στις αρχές Μαρτίου, θεωρώ ότι ήταν κάκιστη η επιλογή της Demy ως κεντρικής ερμηνεύτριας, λόγω των πολύ μικρών ερμηνευτικών ικανοτήτων της, κάτι που φάνηκε πολύ έντονα στο Κίεβο. Πραγματικά ντρεπόμουν τις 2 εβδομάδες του διαγωνισμού όταν άκουγα ξανά και ξανά Ευρωπαίους διαπιστευμένους δημοσιογράφους και φσνατικούς του διαγωνισμού να κάνουν πολύ αρνητικά σχόλια για την φωνή της. Ειδικά με το που έφτανε στο ρεφραίν η Ελληνίδα τραγουδίστρια, οι γκριμάτσες ορισμένων Ευρωπαίων δημοσιογράφων ήταν απίστευτες για το αν θα καταφέρει να πατήσει σωστά πάνω στις νότες ή όχι. Είτε μας αρέσει είτε όχι, η φωνή ψηφίζεται στον διαγωνισμό και μάλιστα κατέχει το 25% της γενικής βαθμολογίας μιας συμμετοχής.

Να μιλήσουμε και για τo τραγούδι. Σοβαρά τώρα, υπάρχει έστω και ένας που να ασχολείται πολύ έντονα με τον διαγωνισμό και να πίστεψε έστω και για μια στιγμή ότι το φετινό Ελληνικό τραγούδι θα μπορούσε να κερδίσει ή να μπει πεντάδα ή έστω δεκάδα; Στα προγνωστικά μου το έδωσα ως 10η πρόκριση από τον 1ο Ημιτελικό (και έτσι ακριβώς έγινε, τελευταίο προκρίθηκε) και στον Τελικό το έδωσα στην 23η θέση (και έτσι περίπου έγινε, τερμάτισε στην 19η θέση). Το τραγούδι σε συνθετικό επίπεδο ήταν κάκιστο. Οι δε συνεχόμενες και απανωτές αλλαγές στον στίχο, έκαναν ακόμη πιο άσχημο το ήδη άσχημο κλίμα για την Ελλάδα, δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν έχει σημασία τί λέει ο στίχος, είναι γενικός, μπορεί να αλλαχτεί ξανά και ξανά και ξανά.

Όσον αφορά την σκηνική παρουσία, αυτή θα πρέπει να είναι πρωτότυπη και να συμβαδίζει με το τραγούδι που έχεις. Ή μην κάνεις τίποτα και άσε τον ερμηνευτή να εκφραστεί μόνος του (φετινή Πορτογαλία). Ανυψώσεις έχουμε ξαναδεί και σε πάρα πολύ καλύτερες εκδόσεις. Από όσο θυμάμαι, ποτέ δεν έφεραν νίκη είτε σε Εθνικούς Τελικούς είτε στον Μεγάλο Τελικό του Eurovision Song Contest.

Και μια παράκληση προς την ΕΡΤ. Ανοίξτε επιτέλους τον διαγωνισμό. Μην τον κρατάτε κλειστό καλώντας μόνο δισκογραφικές. Η συντριπτική πλειοψηφία των καλλιτεχνών είναι ανεξάρτητοι και μάλιστα ορισμένοι δεν ενδιαφέρονται καν να συνεργαστούν με κάποια δισκογραφική. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και εξαιρετικά ταλαντούχοι δημιουργοί και ερμηνευτές που κυριολεκτικά μπορούν να φέρουν τον διαγωνισμό στην Ελλάδα. Κάντε ανοιχτό διαγωνισμό του χρόνου. Δώστε την ευκαιρία σε όσους Έλληνες καλλιτέχνες αγαπούν πραγματικά τον διαγωνισμό να διακριθούν μέσα από αυτόν και να φέρουν πολύ καλά αποτελέσματα για την Ελλάδα.

Advertisements